top of page
TrænaNordlys.JPG

Opplevelser på Træna

Træna er et spennende samfunn med lang kysthistorie og vakker natur.

 

Med bare 450 innbyggere er Træna en av Norges minste kommuner, men det som møter deg når du går av hurtigbåten er et vakkert og spennende samfunn med lang kysthistorie, en berømt musikkfestival og et riktig kulturliv. Træna har fått flere priser for sin satsning på innovasjon og nyskapning, og ble i 2021 tildelt en høythengende europeisk stedsutviklingspris.


Når du er på House by the Sea, kan du naturligvis velge å gjøre ingenting – det gir en egen ro å sitte inne foran de store vinduene med en god kopp kaffe og se ut på Trænstaven, midnattsola eller høre og se at vinterstormen raser utenfor. Men skal søker du opplevelser på Træna, er dette noe av det vi anbefaler:
 

FOTTURER: Vi er overbevist om at Sanna er en av Norges vakreste turøyer. En kort tur med lokalbåten tar deg over til den lille øya med to innbyggere, flere høye fjell, steinalderhistorie og en vakker sandstrand. Den enkleste turen går til steinalderhulen Kirkehelleren. Her har utgravninger avslørt 9000 år gamle funn.
Gompen (NATO-toppen) er den høyeste toppen som kan nås uten klatreutstyr, og den eneste med asfaltert bilvei hele veien opp. Følger bilveien gjennom tunnelen (Ta med lomme-/hodelykt). Det er også mulig å komme seg opp eller ned via en bratt sti like nord for Kirkehelleren. Gå gjerne turen som en rundtur, opp gjennom tunnelen til toppen og ned via stien til Kirkehelleren.
En annen fin tur er å gå rundt hele øya (kan ikke gås på høyvann/flo), det er sti hele veien og på yttersiden er det bygget en fin gapahuk.Skal du på selve Trænstaven må du ha klatreerfaring (og -utstyr) eller guide. Vi hjelper deg gjerne med å organisere dette!

 

ØYHOPPING: Lokalbåten som binder Træna-samfunnet sammen går fra Husøy (hovedøya der House by the Sea, spisestedene, badstuen og butikken ligger) til Sanna (turøya) og Selvær (50 innbyggere) og Holmen og Sandøy. Har du ukespasset Travelpass Nordland koster det ingenting å reise på øyhopping mellom øyene, men husk at de fleste avgangene utenfor sommersesongen må forhåndsbookes!

BADSTUE: Trænas eldste naust ble i 2016 bygget om til en badstue. I dag drives badstuen av foreningen Træna Badstue-Naust. Fellesbadstue arrangeres jevnlig for øyas innbyggere og besøkere. Det er også mulig å booke badstua til en gruppe. Sjekk FB-gruppa her hvis du vil leie badstua.

 

KULTUR: Træna har et rikt kulturliv; i juli arrangeres Trænafestivalen og i februar arrangeres vinterfestivalen «Ta Træna med storm». Træna Museum og Petter Dass-kapellet er absolutt verdt å få med seg, og det er også et lite ærfuglmuseum på Selvær, utendørsutstillingen Træna-Hawaii og flere spennende prosjekter i regi av Trænas «Artist in Residence»-program.
Ikke langt fra House by the Sea kan du oppleve en av de 36 skulpturene som utgjør Skulpturlandskap Nordland, et internasjonalt kunstprosjekt med inviterte kunstnere fra 19 land. Det er blitt beskrevet som et kunstgalleri uten vegger eller tak – og skulpturen og lydinstalasjonen på Træna er absolutt verdt et besøk!

SPISESTEDER: Aloha og Havfolkets hus er de to spisestedene på Træna. Her møtes turister og lokalbefolkning – og det informeres om åpningstider og spesialarrangement på de to stedenes Facebook-sider. Om sommeren har Træna Kaffekollektiv åpent - og en tur dit anbefales! Her ligge også Træna Havsport som har kajakker, SUP-brett og kan arrangere snorkling/fridykking etter feks kamskjell. 

FISKE: Træna er en av Norges eldste fiskevær, og på Træna rorbuferie er det mulig å leie båt og fiskeutstyr.
 

HAVØRN: Med mangfoldige øyer og varierte natur har Træna et spennende fugleliv. Træna er ekstra kjent for sin høye tetthet av havørn, og disse kan sees fra nesten hvor som helst i kommunen (til og med fra soverommet i overnattingsenhetene våre). De hekker i bratte klipper, vanligvis i fjellene på Sanna, på Hikkeltinden på Husøy eller på de bratte klippene sør på Sandøya og Stor-Torvvær (i nærheten av Holmen).
 

bottom of page