top of page
Træna2_Sandøy.jpeg

En guide til Helgelandskysten

Øyhopping på Helgelandskysten er oppskriften på en fantastisk ferie!
Træna er et godt utgangspunkt for å oppleve noen av de 12.000 øyene som utgjør Helgelandskysten. 

Det er mange måter å oppleve Helgelandskysten på, og nedenfor er noen av våre favorittsteder og -turer.

BODØ: Start gjerne i Bodø. Hit kommer du med tog eller fly, og dersom du ikke har alt for mye bagasje er det er fint å gå fra flyplassen og til hurtigbåtkaia (snaut to kilometer). Den beste måten å reise fra Bodø på er å kjøpe Travelpass Nordland, et ukeskort som gjør at du kan reise ubegrenset med buss, hurtigbåt og ferge for 1290 kroner.

På Fleinvær, en times tid med lokal hurtigbåt fra Bodø, ligger The Arctic Hideway. Dette er et annerledes overnattingssted som er verdt å sjekke ut hvis man vil oppleve noe spesielt. 

Båtrutene og rutetidene er ikke alltid helt lett å forstå, men den viktigste ruta er Nordlandsekspressen, NEXen, som går mellom Bodø og Sandnessjøen. Den tar dere raskt nedover kysten, og i skolens sommerferie har den to daglige avganger hver vei på alle hverdager.

Ekstraruta om sommeren går via Myken, Selvær, Træna og Lovund, og gjør det lett å reise fra øy til øy.
Ta på en dunjakke, lue og stilongs (også om sommeren!) og finn en plass i le på dekk bak styrhuset. 
Er det finvær, har du garantert lagt ut minst et Instagram-bilde før du har kommet til Ørnes. 

BOLGA: Ligger omtrent to timer sør for Bodø, og er et fint sted å stoppe en natt. Legg gjerne turen oppom Bolgtind (339 moh) – et veldig fint (og litt luftig) turmål med fantastisk utsikt. Gå gjerne turen sent på kvelden og se midnattsola fra toppen! På samme måte som langt mer kjente Torghatten utenfor Brønnøysund er det også mulig å gå gjennom et hull i fjellet på Bolga og derfra gå rundt på yttersiden av øya.

RØDØY: En snau time lenger sør ligger Rødøy og Rødøyløva (443 moh) er et av Helgelands flotteste turmål. Overnatting på Klokkegården anbefales, og avtaler du med dem på forhånd kan de hente deg på kaia. Fra Klokkergården tar turen opp til Rødøyløva omtrent halvannen time, og også dette er en topp med fantastisk utsikt.
Et annet fint turmål er de kritthvite strendene ved Storsand, ved foten av Rødøyløva.

MYKEN: Fra Rødøy kan du både ta lokalbåten ut til Myken (går ofte en avgang på kveldstid fra Rødøy til Myken) eller ta Nordlandsekspressens sommerrute. Sistnevnte tar en snau time, lokalruta stopper på noen flere øyer på vei utover og bruker omtrent dobbelt så lang tid.

Myken er en fantastisk plass langt ut i havet. Her er det omtrent 15 fastboende og øygruppa har fått mye oppmerksomhet for sin whisky-produksjon. Book bord på fantastiske Fiskebruket og bo gjerne på Myken Seng og Suppe, et lite overnattingssted på den nedlagte skolen. Her bor du enten på «Rektors kontor», «Skolekjøkkenet» eller i en av de tre vintage campingvognene som er plassert i det gamle skolebiblioteket. Det er fint å gå tur til fyrlykta helt sør på øya, til utsiktspunktet ved butikken eller få en omvisning i produksjonslokalene til Myken Destilleri.  

TRÆNA: Favorittøya. Vi anbefaler minst tre netter i hyttene våre på Husøya. Husøya er den største øya i Træna og her finner du stor Joker-butikk og to spisesteder; Aloha og Havfolkets Hus. Sanna, en ti minutters båttur fra Husøya, er i våre øyne Norges fineste turøy. den lokale rutebåten går flere ganger om dagen, og på Sanna er det mange turmuligheter og gode sjanser for å se havørn.
En enkel og flott tur er å gå til steinalderbosetningen i Kirkhelleren og videre rundt fjellene (omtrent 2 timer). Legg gjerne inn i en pause på Havørna, gapahuken på yttersiden av øya. Et annet og veldig fint turalternativ er å gå gjennom tunellen (ha med lommelykt!) og opp til radiomasten på Gompen (243 moh). Nyt utsikten mot Vega i sør, inn mot Svartisen og nordover til Bolga. Når dere skal ned, kan dere velge den bratte stien ned til Kirkhelleren. Trænstaven (338 moh) er en fantastisk tur, men krever klatreerfaring og -utstyr.
Før dere tar hurtigbåten tilbake til Husøy, er det fint å bade på den kritthvite stranda. Er vannet alt for kaldt for bading, kan turdagen avsluttes med en tur innom badstuen ved Havfolkets Hus.

LOVUND: En annen fin øy en drøy halvtime med hurtigbåt fra Træna. Hurtigbåten går vanligvis flere ganger om dagen, og det er mulig å besøke Lovund på dagstur fra Træna eller bo på Lovund Hotell. Lovundfjellet (623 moh) er et turmål som anbefales, og har dere med badetøy er det en fin sandstrand i Novika som dere passerer på vei opp og ned. Turen er forholdsvis bratt og bør kun gås i fint vær. Fra toppen av Lovundfjellet er det veldig fin utsikt – ikke minst mot Træna. Lovund er et av få steder i Norge med lundefugl – og flere tusen fugl hekker i Lundeura på nordvestsiden av øya.

SLENESET: Er du glad i kajakkpadling, bør du legge turen innom Sleneset, mellom Lovund og fastlandet. Her er det få overnattingssteder, men det er mulig å leie Jettehuset som også har kajakker, SUP-brett og sykler til overnattingsgjestene – i tillegg til badestamp med utsikt rett mot midnattsola og Træna.  

VIDERE SØROVER: Fra Sleneset er det kort vei inn til Stokkvågen som er et knutepunkt for hurtigbåtene. Herfra kan dere ta Nordlandsekspressen nordover og reise tilbake til Bodø, fortsette videre mot Sandnessjøen eller ta buss videre mot Mo i Rana (Der det er togstasjon og flyplass). Skal dere i retning Mo i Rana, anbefales et stopp i Utskarpen og en middag og overnatting på Til Elise. Maten her er garantert noe av det aller beste dere får i Nord-Norge (kanskje i hele Norge!).

Denne lista er langt fra utfyllende, og vil dere videre sørover anbefales hurtigbåten mellom Sandnessjøen og Vega. Her passerer dere små, forblåste øyvær og hundrevis av små øyer. Skolo på Seløya er et overnattingssted med veldig god pizza som varmt anbefales (nås på sykkel fra Herøy/Flostad), Havkanten på Husvær er et bra utgangspunkt for fine kajakkturer (de har utleie). Hurtigbåten stopper på Gardsøya på Vega. Denne øya er litt større enn de andre vi har nevnt, så her er det litt vanskeligere å komme seg rundt uten egen bil. Det går sommerbuss mellom flere av stedene på øya og fra Verdensarvsenteret er det mulig å leie sykler. Det er flere som har kajakkutleie og det er dessuten muligheter for å bli med på båttur og oppleve den tradisjonelle ærfugldriften på Lånan. På Vega Basecamp tilbys enkel overnatting i små ærfuglhus for voksne, på Eidem på sørsiden av øya er det fine strender og fra naboøya Ylvingen arrangerer SeilNorge seilturer (dags- og ukesturer) og driver restauranten Himmelblå Brygge.

Som dere skjønner; det er mange muligheter. Booker dere overnatting hos oss, hjelper vi dere gjerne med flere tips.

Noen ytterligere tips:

  • Reiser du i høysesong (juli) bør du forhåndsbooke billett på hurtigbåtene. På reisnordland.no finner du booking-info og rutetider.

  • Det er matbutikk på de fleste øyene. Særlig på de minste øyene kan åpningstidene være begrenset.

bottom of page