top of page
Hotell1.jpeg

Samfunnshotellet – Det langsiktige målet
De tre hyttene til House by the Sea er forhåpentligvis bare starten på et nyskapende og bærekraftig reiselivstilbud på Træna.

Træna ligger langt til havs, langt fra det meste.
Øygruppa er en «annerledesplass» med snaut 450 innbyggere, steinalderhistorie og en anerkjent musikkfestival.


Det er et sted folk snakker om. De som har forstått båtrutene og krysset havet, blir bergtatt. Men størrelsen, infrastrukturen og beliggenheten gjør at Træna ikke er helt som andre steder.
I det ligger også mye av attraktiviteten.

 

På Træna trengs andre ideer og andre løsninger.
Derfor er målet bygge et overnattingssted, et «samfunnshotell», ulikt det meste av det man finner andre steder i Norge. Hotellet skal ha en attraksjonskraft som gjør at besøkende finner veien ut til havfolket på Træna. «Samfunnshotellet» på Træna skal være tilpasset store sesongvariasjoner og skal framstå som en attraktiv møteplass både for lokalmiljøet og for tilreisende.

 

Vi tror moderne arkitektur er sentralt i prosjektet og beliggenhet «i naturen» er viktig. Overnattingsstedet skal ta i bruk innovative miljøløsninger. Det skal ha en fleksibilitet som gjør at det det både egner seg for gjester på korte og lange besøk. Her skal alle - lokalbefolkning, dagsbesøkende og langtidsgjester som vil prøvebo trænasamfunnet - føle seg velkommen.

 

Ut fra et bærekraftsperspektiv skal overnattingsgjester som blir flere netter - og som har reist miljøvennlig med Nordlandsbanen – belønnes. Vi skal kopiere eller videreutvikle prismodellen til Fogo Island Inn i Canada, der hotellet – før romprisen vises fram for gjestene – synliggjør hvor mye av overnattingsprisen som tilfaller lokalmiljøet.

 

På Træna er det godt å være ute – og på «samfunnshotellet» skal det være godt å komme inn. Hotellet og atmosfæren skal gjenspeile at trænasamfunnet er værhardt og røft. Derfor skal gjestene få tilbud om varm drikke når de komme tilbake fra tur, og når de skal legge seg om kvelden ligger det varmeflaske i sengen.

Akkurat som på Træna, skal også «samfunnshotellet» være litt ulikt det man finner i resten av Norge.

 

Brukerundersøkelser har vist at innbyggerne på Træna ønsker flere tilreisende. Forutsetningen er at det gjøres på en bærekraftig måte. «Samfunnshotellet» skal være et fyrtårn som skal høste internasjonal anerkjennelse og samtidig være en lokal katalysator for innovasjon og skaperkraft.

Til hotellet kommer tilreisende fra nabokommunen i egen båt for å spise middag. Regionalt næringsliv møtes til strategisamlinger og ledermøter. Hele året besøkes det nasjonale og internasjonale gjester som vil oppleve trænanaturen og -miljøet. Undersøkelser har vist at «samfunnshotellet»t vil ha store positive ringvirkninger og de besøkende skal legge igjen penger hos lokalt næringsliv, trygge båt- og fergetilbud og bidra til bolyst og attraktive helårsarbeidsplasser i øyværet.

 

Hotellet skal være tilpasset fremtidens reisemønster, der skillet mellom jobb og fritid viskes ut. Noen vil reise bort for å bo og jobbe, og de vil være deltidsinnbyggere. Da må hotellet også ha passende overnattingstilbud for denne gruppen med langtidsbesøkende. Sammen med hotellet finnes også Helgeland Museums Træna-avdeling. Det samme gjør tilgjengelige kontorplasser, kultursal og bibliotek.
Og naturligvis en badstue – vent mot havblikk og uvær – åpen for alle.

 

I restauranten vil historiefortelling, tradisjoner og lokalmat være sentralt. Den skal få anerkjennelse langt ut over Helgelandskysten. Træna har fremdeles en aktiv fiskerinæring, og restauranten skal også løfte fram kulturen og historien knyttet til norsk fiskerinæringen. Restauranten skal vise fram fiskeriressursene i Nord-Norge på en måte som aldri er vist tidligere; I hovedsesongen kan restaurantgjestene i forkant av middagsserveringen bli med fiskebåten ut fra kaia og fiske egen fisk og lære om kystkultur. Når båten returnerer til Træna vil det være mulig å bli med på matlagingen i forkant av servering. Dette blir litt som på vingårder og kaffeplantasjer i andre deler av verden – men på norsk vis. Dit reiser besøkende for å få en mat- og overnattingsopplevelse – og for å lære noe om råvarene.
Sånn skal det også være på Træna.

Ingen steder skal selvfisket, sprellfersk fisk smake bedre enn på det som skal bli Helgelandskystens beste og mest kortreiste sjømatrestaurant.

 

Med utsikt mot Trænstaven, innovativ arkitektur og naturskjønn beliggenhet, blir hotellet på Træna det foretrukne overnattingsstedet for gjester som vil kombinere naturopplevelser med unik overnatting. Sammen med menneskemøtene på Træna, blir et opphold på «samfunnshotellet» en totalopplevelse det vil være vanskelige å glemme.Målet er byggestart i 2022 og ferdigstillelse i løpet av 2024.
Les mer Træna365 her. 

bottom of page